Covit 19 Sonrası
Covid-19 Sonrası Okula Dönüş Tavsiyeleri
Değerli Velilerimiz,
Geçişler kolay değil. Evlere kapanmak zorunda kaldığımızda zorlandığımız gibi okul, iş vb. yeni normal sürece dönüşte de zorlandığımız anlar olabilir. Ama tüm bunların sinir sistemimizin gelişimi için bir fırsat olduğunu unutmayalım. Paniğe kapılmadan, tedbirli ve titiz davranarak eski rutinlerimizi yeni normale göre tekrar düzenlemeye çalışalım. Bu yazıda sizlere okula dönüşlerde yaşayabileceğiniz problemlerle ilgili birkaç öneride bulundum, umarım faydalı olur:
Öncelikle duygularınızın farkında olunuz. Farkında olduğunuz duyguları kontrol etmek çok daha kolaydır. Korku, endişe vb. duyguları saklamak yerine yaşına uygun bir dille çocuğunuza anlatın ve aynı şekilde onun da kendi duygularını ifade etmesinde yardımcı olabilirsiniz.
Çocuğunuzla birebir ve sakin anlar oluşturup bundan sonraki okul sürecini yaşına uygun bir dille anlatabilirsiniz. Okulun ona hazır olduğu fakat bazı değişiklikler olabileceğini, öğretmenlerin maske kullanması, kapıda vedalaşmak vb. olabilir. Eskisi kadar ten teması olamayacağı, mikrobun zayıflasa da tamamen yok olmadığı fakat onun okulda sizin de işte veya evde güvende olduğunuz hakkında konuşabilirsiniz.
Okulların yeniden açılmasıyla ilgili oyunlar oynayabilir, drama canlandırabilirsiniz. Böylece konuşarak ifade edemediği duygularını oyun aracılığı ile daha rahat aktarabilir. Okula dair neleri özlediği hakkında konuşabilir ve tekrar gittiğinde en çok yapmak istediği şeylerin birlikte listesini çıkarabilirsiniz.
Eğer çocuğun uyku düzeninde değişiklikler varsa okula başlamadan birkaç gün evvel uyandırma saati ile oynayarak okul için uygun uyku düzeni oluşturabilirsiniz.
Okula başlamadan önceki gün, ertesi gün okulun başlayacağı çocuğa hatırlatabilir, ‘Bu akşam uyuyacağız ve sabah uyandığımızda ben her zamanki gibi seni uyandıracağım, sonra kahvaltımızı edip, maskelerimizi takıp evden çıkacağız ve öğretmenlerin, arkadaşlarının bir kısmı seni okulda bekliyor olacak’’ gibi açıklamalar yapabilirsiniz.
‘Ben okula gitmek istemiyorum seninle evde kalmak istiyorum’ gibi isteklerinde ‘ama okul çok güzel, arkadaşların seni özlemiş vb.’ ikna ifadelerine başvurmadan önce onun duygularını anladığınızı ve kabul ettiğinizi gösteren ifadeler kullanmayı deneyin. Örn: ‘Evet uzun zamandır evde birlikteyiz, ben de seni bırakıp işe giderken veya seni okula bırakıp eve dönerken zorlanıyorum ama orda arkadaşlarınla bir sürü yeni şey öğreneceğini, oyunlar oynayacağını bildiğim için mutluyum’ gibi.
Başladıktan sonraki ilk günlerde ağlama, öfke davranışları, seninle yatacağım vb. istekleri olabilir. Bunlar normal ve geçicidir. Bu süreçte anlayışla karşılayın ve üzülmelerine, ağlamalarına izin verin. Bunlar çocuğa zor duygularla baş etme becerisi kazandıracaktır.
Birbirinizi özlediğinizde yapacağınız ortak bir şey bulabilirsiniz. Örn: elini kalbini koyup 10’a kadar say gibi.
PSİKOLOG
İlknur YILMAZ
.